2020-08-06 15:24:36• hírek • Szatmár.ro

A Magyar Arany Érdemkereszttel tüntették ki Pataki Enikőt

Az erdélyi magyar anyanyelvű oktatás területén végzett színvonalas pedagógusi és intézményvezetői munkája elismeréseként Áder János, Magyarország köztársasági elnöke a Magyar Arany Érdemkereszttel tüntette ki Pataki Enikőt, a Kölcsey Ferenc Főgimnázium igazgatóját.

Bár a kitüntetést már márciusban odaítélték, az átadási ceremóniára csak augusztus 6-án, csütörtökön került sor a szatmárnémeti Iparosotthonban, szűk körben, mindössze 20 személy jelenlétében.

Áder János, Magyarország köztársasági elnökének a kitüntetéssel járó üzenetét Mile Lajos főkonzul tolmácsolta, majd Kereskényi Gábor, Szatmárnémeti polgármestere méltatta a díjazottat.
 



Kereskényi kiemelte, hogy Pataki Enikő bár Nagyváradon született, mégis a régió legszebb városában, Szatmárnémetiben vált a magyar közösség meghatározó személyiségévé. Tanári pályafutását Szatmárnémetiben, a Lucian Blaga Általános Iskolában kezdte, majd 2004-től a Kölcsey Ferenc Főgimnázium tanára lett, 2011-től pedig a tanintézmény igazgatója is. Nehéz időszakban került a város egyik legrégibb és legnívósabb tanügyi intézményének élére, de állta a sarat és a Kölcsey Ferenc Főgimnázium neki köszönheti, hogy ez a tanintézmény ma is összmagyarságunk egyik legjobb iskolája.

Elmondta, hogy Pataki Enikő számára mindig is fontos volt diákjai tehetségének feltérképezése, illetve az olyan munkamódszerek kiválasztása, melyekkel támogatni tudja képességeik kibontakozását: éppen ezért számos kompetenciafejlesztő munkafüzet és magyar nyelv és irodalom tankönyv szerzője és társzerzőjeként munkálkodott. Intézményvezetőként a tehetséggondozás is kiemelt szerepet tölt be iskolapolitikájában. Diákjai számos megyei, országos és nemzetközi versenyen értek el kiemelkedő eredményeket, mely sikerek mögött felkészült nevelői testület áll, melynek tevékenységét a megfelelő körülmények megteremtésével igyekezett segíteni, ezért úgy véli, hogy ez a díj is a teljes nevelő testület munkájának szól.



„Pataki Enikő egy szerény személyiség, de mi, akik ismerjük, tudjuk, hogy megérdemli az elismerést, ezért részesült 2011-ben Ezüstfenyő díjban, a magyarság szülőföldön való megmaradásáért végzett munkája elismeréseképpen, 2015-ben pedig a Szatmárnémeti RMDSZ szervezet Ezüst Tulipán-díját kapta meg, a Szatmárnémeti oktatás és művelődés területén kifejtett tevékenységéért. 2016 a „Bonis Bona – A nemzet tehetségeiért” díjával jutalmazta a nemzeti tehetségprogram keretén belül a magyarországi emberi erőforrások minisztériuma, tehetséggondozó munkája elismeréseképpen. 2018-ban pedig a Szatmárnémeti Északi Színház támogató díjában részesült. Ugyanebben az évben pedig Németh László díjat is kapott. A mai napon újabb elismerésben részesül, mi pedig kétségkívül büszkék vagyunk rá!” – fogalmazott Kereskényi.


A laudatiót követően Mile Lajos átadta Pataki Enikőnek a Magyar Arany Érdemkeresztet, majd a kitüntetett köszönő szavai következtek.



Pataki Enikő meghatódva vette át az elismerést, majd a jelenlévőkhöz fordult: „Nagyon szépen köszönöm ezt a díjat is, és valóban azt gondolom, hogy ez nem csak az én munkám elismerése, hanem a Kölcsey egész közösségéé, ezáltal pedig nagyon sok szállal fűződik a városhoz is a diákok, tanárok, kollégák által. Nagyon büszke vagyok rá, hogy egy ilyen díj otthonra találhat itt Szatmárnémetiben, mert ez nagyon sokat mond arról, hogy mi hol helyezkedünk el erkölcsileg és eszmeileg Magyarországhoz képest.”


Pataki Enikő köszönetet mondott mindazoknak, akikkel kapcsolatban úgy érzi, hozzásegítették őt ehhez a díjhoz, így a kollégáknak, a diákoknak, családjának, a városvezetésnek, a városi- és a megyei RMDSZ-nek, a tanfelügyelőség képviselőinek, illetve külön köszönetet mondott Kereskényi Gábornak, aki annak idején felkérte őt és Bálint Zsuzsát, hogy vállalják el a főgimnázium vezetését. Végezetül pedig Áder János köztársasági elnöknek mondott köszönetet, hogy érdemesnek találta őt erre a díjra.


















Az eseményt Mile Lajos főkonzul szavai zárták.

Kapcsolódó hírek:
Legfrissebb apróhirdetések:
További friss hírek:
Valutaváltó:


# Orosz-ukrán háború # koronavírus # baleset # harmadik híd # körgyűrű # vakcina # Nagykároly # Szatmárnémeti
Kiemelt hírek:
Promó: